Światowy Dzień Żywności 2023 roku
Celem Światowego Dnia Żywności, ustanowionego w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest pogłębianie świadomości na temat globalnych problemów żywnościowych.
W tym roku obchody koncentrują się na trosce o zasoby wody i służą podkreśleniu, że dbać może o nie każdy z nas, codziennie, podejmując kilka prostych działań.
Działania, które może podjąć każdy z nas z myślą o zasobach wody, to:
- oszczędzanie wody;
- wybieranie lokalnych i sezonowych produktów;
- wybieranie nieprzetworzonej żywności;
- ograniczenie marnowania jedzenia;
- niezanieczyszczanie wody;
- zbieranie deszczówki;
- zaangażowanie się w utrzymanie czystości zbiorników wodnych;
- zaangażowanie w popularyzację zagadnień dotyczących wody.
Stosuj zasadę 4P planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się.
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ).
- do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ uprawnia dochód nieprzekraczający 235% kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej (1 823,60 zł dla osoby samotnie gospodarującej, 1 410,00 zł w przypadku osoby w rodzinie) oraz przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o których mowa w art. 7 ustawy.
- za kwalifikowanie odbiorców do udziału w Programie odpowiadają ośrodki pomocy społecznej poprzez wydawanie skierowań osobom uprawnionym.
Zgłoś się i wypełnij formularz skierowania